Menu:

lingerievoortwee 120x600 2

Linea nigra

Linea nigra (Latijn for 'zwarte lijn') is een donkere, verticale lijn die in driekwart van de zwangerschappen op de buik verschijnt. Deze bruine streep is gewoonlijk ongeveer een centimeter breed en loopt over het midden van de buik van het schaambeen naar de navel, soms loopt de streep door tot aan het middenrif.

Onder invloed van de zwangerschapshormonen maak je extra pigment aan. Je merkt bijvoorbeeld dat je sneller bruin wordt en dat sproeten of moedervlekken donkerder worden. De linea nigra is ook een gevolg van de verhoogde pigmentproductie door met name het hormoon estrogeen. Estrogeen zorgt ook voor het donkerder kleuren van je tepels. Ook het mogelijk ontstaan van melasma (zwangerschapsmasker) hangt hiermee samen. Het doel van deze hyperpigmentatie is nog niet bekend. Zwangere vrouwen met een lichte huid hebben minder vaak een linea nigra dan vrouwen met een donkerdere huid. Voordat de donkere streep verschijnt, kan juist een lichte lijn verschijnen.

De linea nigra verschijnt meestal in het tweede trimester van de zwangerschap en vervaagt meestal na de bevalling, maar kan (al dan niet onder invloed van zonlicht) ook zichtbaar blijven.

De linea nigra heeft verder niets te maken met zwangerschapsstrepen, die ook tijdens de zwangerschap kunnen ontstaan. Zwangerschapsstrepen, ook wel striemen genoemd zijn een vorm van striae, die ontstaan door een (te) snelle groei van het onderliggende bindweefsel in de huid. Zwangerschapsstrepen kunnen voorkomen op de buik en de borsten. Over de naamgeving kan nog wel eens verwarring ontstaan omdat de linea nigra ook vaak zwangerschapsstreep genoemd wordt.